Το ιστολόγιό μας

Χρήσιμα άρθρα και συμβουλές για ανυψωτικά μηχανήματα (τύπου κλαρκ)

Επιλέγοντας ανυψωτικό μηχάνημα

Επιλέγοντας ανυψωτικό μηχάνημα

Όταν έρθει η στιγμή να αναζητήσετε ένα ανυψωτικό μηχάνημα, πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά ποιά θα είναι τα χαρακτηριστικά του. Όχι τυχαία, συνήθως λαμβάνονται υπόψη 3 βασικοί παράγοντες:

  1. Σωστή λειτουργικότητα
  2. Ασφάλεια χειριστή & εμπορευμάτων
  3. Κόστος κτήσης και συντήρησης

Στο παρόν άρθρο συγκεντρώνουμε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την σωστή επιλογή του ανυψωτικού σας μηχανήματος.

1. Νομοθεσία & υποχρεώσεις

Ο αρχικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι το είδος καυσίμου του μηχανήματος - εφόσον επιβάλλεται από τον νόμο κάποιο συγκεκριμένο.

Κατηγορίες καυσίμου:

Οι πιο διαδεδομένες κατηγορίες που υπάρχουν σήμερα είναι: Ηλεκτρικό, πετρελαιοκίνητο και υγραερίου, ενώ τα παλαιότερης τεχνολογίας οχήματα (βενζίνης / υγραερίου η μόνον βενζίνης) τείνουν πλέον να εκλείψουν.

Θα πρέπει να ξέρουμε ότι η επιλογή του καυσίμου, δεν γίνετε πάντα με την προσωπική μας προτίμηση, αλλά πρωτίστως με τις προϋποθέσεις που επιβάλει ο νομός, ανάλογα με τον χώρο που θα λειτουργεί το μηχάνημα και τα εμπορεύματα που θα μεταφέρει. (Στα τρόφιμα π.χ. επιβάλλεται το ηλεκτρικό, όπως και σε κλειστές αποθήκες που εργάζεται προσωπικό κ.λ.π  Ενώ για διαχείριση εύφλευκτων υλικών επιβάλεται η χρήση ειδικών Αντιεκρηκτικών ανυψωτικών μηχανημάτων.).

Συνοδευτικά Έγγραφα:

Απαραιτήτως πρέπει να συνοδεύουν το μηχάνημα: Άδεια κυκλοφορίας, CE (σε έντυπη μορφή), πιστοποιητικό καταλληλότητας, πινακίδα ΜΕ, ασφάλιση μηχανήματος και χειρισμός του μόνον από κάτοχο άδειας χειριστού Μ.Ε.

Συμβουλή:

Προσπαθήστε να έχετε όλα τα έγγραφα που απαιτεί ο νόμος. Ορισμένα από αυτά έχουν να κάνουν με την ασφάλεια λειτουργίας του μηχανήματος. Μην ξεχνάτε πρώτα από όλα τις ανθρώπινες ζωές που βρίσκονται επάνω και δίπλα στα μηχανήματα. Δεύτερον, αλλά επίσης σημαντικό, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι γίνονται τακτικοί κρατικοί έλεγχοι και επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα.

2. Ανυψωτική ικανότητα

Επιλέγουμε την σωστή ανυψωτική ικανότητα του μηχανήματος, λαμβάνοντας υπόψη και το τελικό ύψος εναπόθεσης φορτίου. Επάνω στα ταμπλό των μηχανημάτων, βρίσκεται συνήθως ένας πίνακας ο οποίος βοηθα το χειριστή, να υπολογίζει την απώλεια ανυψωτικής  ικανότητας, ανάλογα με το ύψος αλλά και τις διαστάσεις του φορτίου.

Πίνακας ανυψωτικής ικανότητας

Συμβουλή:

Μην είστε υπερβολικοί κατά την επιλογή της ανυψωτικής ικανότητας. Ένα 20-25% επιπλέον από το πραγματικό βάρος του φορτίου σας αρκεί.**

Ένα κατά πολύ μεγαλύτερο μηχάνημα από αυτό που χρειάζεστε κανονικά, σημαίνει επί πλέον κόστος αγοράς και συντήρησης, σημαντικά αυξημένη κατανάλωση καυσίμου  και επίσης αύξηση του όγκου που πιθανόν κάποια στιγμή, να παίξει αρνητικό ρόλο στην λειτουργικότητα του στον χώρο σας.

** Προσοχή: Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που το μηχάνημα φέρει οποιοδήποτε άλλο υδραυλικό εξάρτημα η λαβίδα, πέραν  των κανονικών σε μήκος (1,15μ – 1,20μ) περονών που τοποθετεί ο κατασκευαστής. Συμβουλευτείτε μας η ρωτήστε τον συνεργάτη σας.

3. Χώρος εργασίας του μηχανήματος

Προαύλιος χώρος και διαστάσεις κτιρίου, εφόσον θα λειτουργεί σε εσωτερικό χώρο. Ύψη αποθήκης (πόρτες – οροφή). Διαστάσεις διαδρόμων που θα κινείται το μηχάνημα.

Για ειδικά μηχανήματα αποθήκης:

Σε περίπτωση που θα είναι μηχάνημα εξυπηρέτησης ραφιών, προσεκτικός  και ακριβής υπολογισμός αποστάσεων μεταξύ των ραφιών, ενώ για μεγάλα ύψη δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην τελειοποίηση του δαπέδου. Σε περίπτωση  κτιρίου υπό κατασκευή, θα πρέπει να γίνει μελέτη και σχεδιασμός για το σωστό στήσιμο των ραφιών, σε σχέση με τα μηχανήματα που κυκλοφορούν στην αγορά. Γενικότερα για τις υπο κατασκευή εγκαταστάσεις η ιδανική λύση είναι να επιλέγουμε τη διαμόρφωση του χώρου σε σχέση με τα υπάρχοντα μηχανήματα, και όχι το αντίθετο.

Διάδρομος εργασίας ανυψωτικού

Δάπεδα και τροχοί:

Τα σωστά διαμορφωμένα δάπεδα παίζουν έναν σημαντικό ρόλο για την επιλογή του μηχανήματος, διότι πολλά από τα οχήματα αποθήκης έχουν ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ, ενώ οι τροχοί που διαθέτουν είναι σχετικά ευαίσθητοι σε τραχύ έδαφος (π.χ. άσφαλτος). Αντίστοιχα, για τα μηχανήματα αντιβάρου θα πρέπει να επιλέξουμε αναλόγως του εδάφους και τα σχετικά ελαστικά (πνευστά ή συμπαγή κτλ).

Ανύψωση και οροφές:

Ο ιστός ανύψωσης που συνοδεύει το μηχάνημα είναι ένα επίσης βασικό κριτήριο το οποίο έχει σχέση με το χώρο σας. Έτσι, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε απλούς ιστούς και σε ιστούς με ελεύθερη ανύψωση, οι οποίοι είναι κατάλληλοι για είσοδο και εργασία του μηχανήματος σε κλειστό Container και γενικότερα σε χώρους με περιορισμένη οροφή. Ταυτόχρονα όμως, ο τριπλός ιστός περιορίζει σημαντικά την ορατότητα του χειριστή και αυξάνει αρκετά το κόστος του μηχανήματος. Για το λόγο αυτό τον επιλέγουμε μόνο εφόσον χρειαζόμαστε πραγματικά τη λειτουργία της ελεύθερης ανύψωσης.

Ιστός ανύψωσης κλαρκ

Συμβουλή:

Στη χώρα μας, υπάρχουν δυστυχώς πολλές  περιπτώσεις όπου “χάθηκαν” δεκάδες μέτρα από σειρές ραφιών, για λίγα μόλις εκατοστά στο πλάτος του κτιρίου εξαιτίας λανθασμένου “στησίματος” των ραφιών ή εσφαλμένης επιλογής  μηχανήματος με μεγαλύτερο διάδρομο εργασίας. Τα συνεργεία τοποθέτησης των ραφιών, γνωρίζουν τα μηχανήματα και θα σας συμβουλέψουν σωστά. Μην διστάσετε να ζητήσετε την γνώμη μας για την τοποθέτηση των ραφιών, όσο και για την επιλογή του μηχανήματος.

Μπορείτε επίσης να δείτε και τη λίστα με τα είδη μηχανημάτων και κατασκευαστών που έχουμε αναρτήσει για εσάς και να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες.

4. Τεχνολογία

Μην προσπαθείτε να τα βρείτε όλα σε ένα πολύ φθηνό μηχάνημα. Δεν γίνεται. Τα σοβαρά και αξιόπιστα μηχανήματα, έχουν υψηλό κόστος κατασκευής και μελέτης σε ζητηματα οικονομίας, αξιοπιστίας και ασφάλειας.

Η γερμανική τεχνολογία σε αυτά τα θέματα είναι ασυναγώνιστη.

Εάν επισκεφτείτε τα γερμανικά εργοστάσια κατασκευής, θα εκπλαγείτε από τους εξονυχιστικούς ελέγχους που κάνουν στα εξαρτήματα των μηχανημάτων, αλλά και από τα τελικά τεστ δοκιμής των παραγόμενων ανυψωτικών. Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και ειδικές αίθουσες στην προσπάθεια να καταπονήσουν τα μηχανήματα, δοκιμάζοντας τα σε όλες τις πιθανές συνθήκες εργασίας. Ακραίες θερμοκρασίες από συνθήκες χυτηρίων μετάλλων μέχρι συνθήκες πόλων.  Εκατοντάδες τεχνικοί επιστήμονες πληρώνονται για να μελετούν και να σχεδιάζουν την νέα βελτιωμένη έκδοση, του ήδη υπάρχοντος βελτιωμένου μηχανήματος.

Κάθε χρόνο καταστρέφουν εκατοντάδες μηχανήματα προσπαθώντας να βρουν σε ποια σημεία έχουν κατασκευαστικές αδυναμίες. Ρίχνουν βαριά φορτία στην οροφή τους για να μετρήσουν τις αντοχές, προσπαθούν να τα ανατρέψουν η να τα ρίξουν κάτω από ράμπες, κάνοντας στοχευμένα «λάθη» χειρισμού, για να σχεδιάσουν συστήματα ασφάλειας που θα τα προλαμβάνουν.

Άλλοι τεχνικοί επιστήμονες ασχολούνται με το θέμα της οικονομίας στα καύσιμα και την συντήρηση. Η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, δεν είναι απλά θέμα κυβικών του κινητήρα. Είναι θέμα τεχνολογίας και κατασκευής όλου του μηχανήματος και της εργονομίας του σε σχέση με τον κινητήρα. Άλλοι ασχολούνται με το θέμα της ταχύτητας φορτοεκφόρτωσης. Τι σημαίνει αυτό? Δεν είναι θέμα “γκαζιού” απλά. Αυτό είναι απλά μια παράμετρος. Είναι επίσης θέμα εργονομικής θέσης του χειριστή και απλού χειρισμού του μηχανήματος. Πρέπει να μπορεί να εκτελεί κινήσεις ακριβείας με απόλυτη ασφάλεια και ταχύτητα. Σε κάποιο μελλοντικό άρθρο μας, θα αναπτύξουμε το θέμα, παρουσιάζοντας και κάποια video για όσους ενδιαφέρονται.

Οι  Γερμανοί κατασκευαστές αυτά τα σκέφτηκαν και τα υπολόγισαν πολλά χρόνια πριν από εμάς, διότι η βιομηχανία απαιτεί υπολογισμούς ακρίβειας για το κόστος παραγωγής σε συνάρτηση με τον χρόνο. Δεν σταμάτησαν ποτέ να βελτιώνουν και τα δυο.

5. Κόστος

Και εδώ ισχύει ο βασικός κανόνας της αγοράς που λέει: “ότι πληρώνεις, αυτό παίρνεις”. Δυστυχώς οι περισσότεροι εστιάζουν στο αρχικό κόστος της αγοράς του μηχανήματος, παραβλέποντας ότι αυτό το μηχάνημα τα επόμενα χρόνια, θα είναι το βασικό εργαλείο που θα εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση - και σε αρκετές περιπτώσεις για πολλές ώρες - τις ανάγκες της επιχείρησης τους.

Θα πρέπει να σκεφτούμε το συνολικό κόστος του μηχανήματος, μαζί με το κόστος συντήρησης του, σε βάθος χρόνου τουλάχιστον μέχρι της λογιστικής απόσβεσης του.

Συμβουλή:

Μην υποτιμάτε την κατανάλωση του καυσίμου του κάθε κινητήρα. Ακόμη και ένα μόλις λίτρο διαφορά στην κατανάλωση πετρελαίου την ημέρα, συγκεντρώνει 25 λίτρα περίπου τον μήνα. Σε ένα έτος είναι 300 λίτρα και μεταφράζεται σε 300,-€ περίπου. Στα 5 χρόνια - που είναι ο συνήθης χρόνος απόσβεσης - είναι 1.500,-€. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν μηχανήματα που κάνουν οικονομία μέχρι και 3 λίτρα την ημέρα και τριπλασιάστε το προηγούμενο αποτέλεσμα. Και αυτό μόνον από το καύσιμο. Πρέπει να υπολογίσετε ακόμη την συχνότητα των service, την συχνότητα βλαβών και για τους πιο προχωρημένους την ταχύτητα διεκπεραίωσης φόρτωσης και εκφόρτωσης ενός φορτηγού, που και αυτό σημαίνει επιπλέον εργατοώρες.

Μεταφράστε τα όλα αυτά σε χρήματα και δείτε αν οι διαφορές στην τιμή αγοράς είναι τόσο σημαντικές ώστε να παραλείψετε όλα αυτά που προαναφέραμε. Φυσικά αν η εταιρεία σας διαθέτει πολλά μηχανήματα, τα νούμερα αυτά αυξάνονται δραματικά.


Η δική μας άποψη

Δείξτε μεγάλη προσοχή κατά την αγορά μεταχειρισμένων, ιδιαίτερα όταν ακούτε για ευκαιρίες δεξιά και αριστερά, διότι πολύ συχνά τα «φθηνά» μηχανήματα «κάτι κρύβουν». Υπάρχει περίπτωση να είναι πολύ παλιά μοντέλα και δεν θα διαθέτουν κινητήρα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. (δεν βγάζουν πινακίδα εκτός και αν προϋπήρχε), ή δεν θα έχουν CE  και πρέπει να το βγάλετε μόνοι σας, βάζοντας κάποιον να εγγυηθεί την αξιοπιστία της κατασκευής και το ότι δεν έχει υποστεί καμία μετατροπή, η θα έχει αρκετά τεχνικά προβλήματα που θα τα αντιμετωπίσετε σύντομα, η όλα αυτά μαζί. Ως τελικό παράγοντα, σιγουρευτείτε ότι θα ελέγξτε την ασφάλεια του μηχανήματος. Η ζωή των ανθρώπων σας έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε ανυψωτικό.

Κλείνοντας σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας χωρίς καμία δέσμευση για τεχνικά θέματα που αφορούν το μηχάνημα σας (οποιαδήποτε μάρκα και είδος).

Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να απαντήσουμε σύντομα και υπεύθυνα στις ερωτήσεις σας και θα προσπαθούμε να σας ενημερώνουμε μηνιαίως με καινούργια θέματα και πληροφορίες από το χώρο των Ανυψωτικών & Logistics.


Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση του περιεχομένου αυτής της ιστοσελίδας χωρίς την έγγραφη άδεια της IME Forklifts.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Δεσμευόμαστε να αναλύσουμε τις ανάγκες σας και να προτείνουμε την καταλληλότερη και συμφέρουσα λύση σε μεταχειρισμένα περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Η έναρξη της επιχείρησής μας έγινε το 1977 στην Γερμανία, με την ίδρυση της πρώτης εταιρείας μας στην Φρανκφούρτη και με αντικείμενο την εμπορία αποκλειστικά μεταχειρισμένων ανυψωτικών μηχανημάτων Linde.

Σήμερα, βρισκόμαστε σε θέση να καλύψουμε όλες τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων για ανυψωτικά περονοφόρα μηχανήματα. Για οποιαδήποτε ερώτηση μη διστάστε να μας καλέστε στο τηλ +30 2310 633283