Το ιστολόγιό μας

Χρήσιμα άρθρα και συμβουλές για ανυψωτικά μηχανήματα (τύπου κλαρκ)

Αιτίες ατυχημάτων και βασικοί κανόνες ασφαλείας

Αιτίες ατυχημάτων και βασικοί κανόνες ασφαλείας

Τα περονοφόρα είναι τα πλέον απαραίτητα μηχανήματα διαχείρισης φορτίων παγκοσμίως, χάρη στον εργονομικό τους σχεδιασμό, στην ταχύτητα μετακίνησης και την ακρίβεια εναπόθεσης φορτίων. Μια πολύ μεγάλη ποικιλία επιλογών διαφορετικών τύπων μηχανημάτων κατασκευάζονται κάθε χρόνο από τις εταιρείες, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τις ολοένα αυξανόμενες και ειδικευμένες απαιτήσεις του εμπορίου στον τομέα της αποθήκευσης.

Παρά την τεχνολογική εξέλιξη τους όμως και στον τομέα τις ασφάλειας, δεν παύουν να είναι μηχανήματα που απαιτούν σύνεση, προσοχή και σοβαρότητα κατά τον χειρισμό τους.

Βιαστικές και απερίσκεπτες κινήσεις καθώς και ελλιπή μέτρα ασφαλείας μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά ατυχήματα θέτοντας σε κίνδυνο πρωτίστως ανθρώπινες ζωές αλλά και μεγάλες υλικές ζημιές. Αυτά τα ατυχήματα μπορούν να αποφευχθούν εάν ακολουθείτε τους κανόνες ασφαλούς λειτουργίας.

Ας δούμε πρωτίστως τις κύριες αιτίες που προκαλούν ατυχήματα κατά την χρήση των περονοφόρων.

Υπερφόρτωση

Η υπερφόρτωση καθιστά το μηχάνημα ασταθές και διατρέχει τον κίνδυνο ανατροπής με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τα διαγράμματα φόρτωσης είναι σημαντικά. Αυτός είναι και ο λόγος που τοποθετούνται σε εμφανές σημείο σε κάθε περονοφόρο ανυψωτικό μηχάνημα. Μην τα αγνοείτε. Διαβάστε τα με προσοχή - ειδικά όταν καλείστε να χειριστείτε ένα μηχάνημα για πρώτη φορά.

Ο χειριστής πρέπει να γνωρίζει τα όρια ασφαλείας του μηχανήματος και να μην τα υπερβαίνει. Μάθετε το βάρος του μηχανήματος σας. Από το ατομικό βάρος του μηχανήματος εξαρτάται και το ωφέλιμο φορτίο που μπορεί να διαχειριστεί.

Η διαφορά στην λογική φόρτωσης ανάμεσα στα φορτηγά και στα συνηθισμένα περονοφόρα (τύπου κλάρκ) είναι η εξής σημαντική:

Σε ένα φορτηγό το φορτίο τοποθετείται ανάμεσα στους άξονες του. Στο περονοφόρο το φορτίο είναι έξω από τους άξονες. Αυτό σημαίνει ότι αν τοποθετήσουμε στα πιρούνια βάρος ίσο με το ατομικό βάρος του μηχανήματος, θα έχουμε ως κέντρο βάρους τον μπροστινό άξονα όπου εκεί το μεικτό βάρος μηχανήματος θα ¨ζυγίζει¨ οριακά.

Φυσικά κάτι τέτοιο μόνον ασφαλές δεν είναι. Άλλωστε αυτό το ¨ζύγισμα¨ θα ίσχυε αν το μηχάνημα έμενε ακίνητο τελείως. Εάν κινηθεί, στο πρώτο φρενάρισμα θα είχαμε ανατροπή.

Το μηχάνημα πρέπει να είναι – και είναι - αρκετά πιο βαρύ από το φορτίο το οποίο μεταφέρει. Όσο πιο μεγάλο φορτίο μεταφέρει τόσο πιο πολύ αυξάνεται και αυτή η αναλόγια μεταξύ του ωφέλιμου και του ατομικού βάρους. Το μηχάνημα δεν πρέπει μόνον να μπορεί να σηκώνει το φορτίο αλλά να μπορεί να το διαχειρίζεται και με ασφάλεια, να κινείτε με αυτό, να φρενάρει (απότομα μερικές φορές), να το σηκώνει σε ύψος κλπ.

Για παράδειγμα ένα μηχάνημα που σηκώνει 1,5t έχει ατομικό βάρος 2,5t – 2,8t. Αντίστοιχα ένα μηχάνημα που σηκώνει 3,0t έχει βάρος 5t περίπου και ένα που σηκώνει 8t ζυγίζει 11t περίπου κλπ.

(Τα βάρη που δώσαμε για παράδειγμα διαφέρουν στον κάθε κατασκευαστή αλλά όχι ιδιαίτερα πολύ)

Κίνηση με το φορτίο στα πιρούνια.

Ταυτόχρονη κίνηση του μηχανήματος και ανύψωση του φορτίου είναι απαγορευτική.

Όταν θέλουμε να τοποθετήσουμε ένα φορτίο σε κάποιο ύψος πρώτα ευθυγραμμίζουμε το μηχάνημα μπροστά στο ράφι η στην θέση που θα το τοποθετήσουμε και μετά το σηκώνουμε. Ακολούθως κινούμαστε μπροστά με αργή ταχύτητα και σε απόλυτη ευθεία αφήνοντας το φορτίο μας στην σωστή θέση. Κάνουμε το ίδιο αντίστροφα για να το κατεβάσουμε από ψηλά.

Προσοχή. Ποτέ δεν στρίβουμε το μηχάνημα έχοντας το φορτίο ψηλά. Ακόμη και χωρίς φορτίο όταν τα πιρούνια είναι ψηλά και στρίβουμε ταυτόχρονα ο κίνδυνος ανατροπής είναι αυξημένος.

Ταχύτητα

Όση και αν είναι η πίεση της δουλειάς και του χρόνου, σκεφτείτε ότι μια ¨άτυχη¨ στιγμή μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Ειδικά σε περιβάλλοντα όπου λειτουργούν και άλλα περονοφόρα οχήματα η υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται παράλληλα.

Είναι καλύτερο να οδηγείτε σε λογική ταχύτητα για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Εσφαλμένη εκτίμηση χώρου και περιθωρίων

Στις αποθήκες συχνά - στην προσπάθεια εξοικονόμησης χώρου – οι διάδρομοι που σχηματίζονται ανάμεσα στα ράφια η ανάμεσα στις παλέτες αφήνουν ένα μικρό περιθώριο ελιγμών με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημίες στα εμπορεύματα η και στο ίδιο το μηχάνημα.

Μια άλλη συνηθισμένη περίπτωση είναι η πρόσκρουση στις πόρτες του κτηρίου (στο επάνω μέρος) κατά την είσοδο και έξοδο στον χώρο της αποθήκης.

Επίσης στις ανισόπεδες αποθήκες ακούμε – ευτυχώς όχι τακτικά – για ανατροπές των μηχανημάτων από τις ράμπες φόρτωσης.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε καλά το περιβάλλον στο οποίο εργάζεστε, ειδικά εάν δεν εργάζεστε εκεί σε τακτική βάση. Πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το περονοφόρο όχημα σας, κάντε μια γρήγορη βόλτα γύρω από τον χώρο τον οποίο θα κινείσθε για να εξοικειωθείτε.

Η βιασύνη ωθεί σε λανθασμένους υπολογισμούς του ύψους του φορτίου η των περονών από το έδαφος όπως και του χώρου που είναι διαθέσιμος για ελιγμούς.

Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε καλά τις διαστάσεις του μηχανήματος σας. Όχι μόνον σε μήκος και πλάτος αλλά και το ύψος του ιστού κατά την μεταφορά του φορτίου.

Να θυμάστε ότι το επάνω μέρος του ιστού είναι πολλές φορές έξω από το πεδίο ορατότητας του χειριστή από την θέση που βρίσκεται και θα πρέπει να ελέγξει κοιτάζοντας από πλάγια θέση σκύβοντας ελαφρά.

Δεν είναι κακό να ζητήσετε από κάποιον συνάδελφό σας να σας βοηθήσει - λόγω περιορισμένης ορατότητας- να μεταφέρεται ένα συγκεκριμένο φορτίο προκειμένου να διεκπεραιώσετε την μεταφορά του με ασφάλεια.

Ακόμα και οι πιο έμπειροι χειριστές περονοφόρων μηχανημάτων χρειάζονται ένα ζευγάρι μάτια επιπλέον μερικές φορές.

Ασυνήθιστα φορτία

Δεν είναι όλα τα φορτία συσκευασμένα και τακτοποιημένα σε ασφαλή κιβώτια η παλέτες, τα οποία είναι εύκολο να ανυψωθούν και να μετακινηθούν. Ορισμένα φορτία έχουν περίεργο σχήμα και άλλα είναι χαλαρά και ασταθή. Κάποια είναι τόσο μεγάλα σε όγκο που η ορατότητα προς τα εμπρός είναι μηδενική. Όταν μετακινείτε ένα φορτίο αυτού του είδους, προσέξτε ιδιαίτερα το περιβάλλον σας και την ταχύτητα με την οποία χειρίζεστε το περονοφόρο όχημα και ζητήστε για άλλη μια φορά την βοήθεια ενός συναδέλφου σας.

Επικοινωνία μέσα στο περιβάλλον εργασίας.

Η κακή επικοινωνία σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε λάθη. Σε ένα περιβάλλον όπου λειτουργούν και άλλα περονοφόρα μηχανήματα, η υπάρχει υψηλό επίπεδο θορύβου θα πρέπει ο εξοπλισμός του μηχανήματος να είναι πλήρης ώστε να γίνετε αντιληπτό από τους άλλους χειριστές αλλά και από τους ανθρώπους που κινούνται στον ίδιο χώρο.

Εξοπλισμός:

Πανοραμικός καθρέπτης οδηγού για πλήρη αντίληψη τον όσων συμβαίνουν πίσω και πλάγια σε εύρος 180 μοίρες.

Φάρος ασφαλείας.

Κόρνα.

Βομβητής κατά την όπισθεν.

Blue light (Το Blue light για όσους δεν γνωρίζουν είναι απαραίτητο για χώρους με υψηλό επίπεδο θορύβου. Πρόκειται για ένα προβολέα μπλε χρώματος – όπως άλλωστε δηλώνει το όνομα του – ο οποίος ενεργοποιείται κατά την όπισθεν και σημαδεύει το έδαφος τρία μέτρα περίπου από το μηχάνημα. Σκοπός του είναι να προδίδει την παρουσία του μηχανήματος στους άλλους χειριστές η άλλα άτομα που κινούνται στον χώρο, πριν ακόμη εμφανιστεί το μηχάνημα από κάποια κλειστή στροφή)

Αυτά είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορεί να γίνουν κατά τη λειτουργία ενός περονοφόρου μηχανήματος.


Κλείνοντας θα θέλαμε να δώσουμε μερικές επιπρόσθετες συμβουλές για την ασφάλεια σας

1. Ο χειρισμός του μηχανήματος πρέπει να γίνεται πάντα από εκπαιδευμένο χειριστή κάτοχο διπλώματος.

2. Το μηχάνημα σας να είναι στην καλύτερη δυνατόν τεχνική κατάσταση. Ο χειριστής είναι αυτός που πρέπει να κάνει καθημερινό έλεγχο πριν ανέβει στο μηχάνημα για τυχόν διαρροές, βίδες η μπουλόνια τροχών λασκαρισμένα, κατάσταση ελαστικών, μαρκούτσια φθαρμένα και να ενημερώνει όπως και για οποιαδήποτε άλλη δυσλειτουργία του μηχανήματος.

Το μηχάνημα πρέπει να έχει πάντα έγκυρο πιστοποιητικό καταλληλότητας και να είναι εξοπλισμένο με όλα τα βοηθητικά αξεσουάρ που προαναφέραμε καθώς και με ένα πυροσβεστήρα.

3. Να υπάρχουν φώτα.

Ο φωτισμός που φέρει ένα ανυψωτικό είναι δυο κατηγοριών:

  • Α. Ο φωτισμός εργασίας ο οποίος μας βοηθά να βλέπουμε τα πιρούνια και το φορτίο μας αν χρειαστεί να εργαστούμε σε σκοτεινά σημεία της αποθήκης η κατά της νυχτερινές ώρες σε σημεία που δεν υπάρχει εξωτερικός φωτισμός.
  • Β. Ο φωτισμός της πορείας, ο οποίος είναι ακριβώς ίδιος όπως και των αυτοκινήτων για κίνηση στον δρόμο. Η κίνηση στον δρόμο προϋποθέτει και εξωτερικούς καθρέπτες καθώς και κάλυψη των περονών με μεταλλικό πλαίσιο σε σχήμα προφυλακτήρα. Φυσικά αυτονόητη είναι η πινακίδα ΜΕ.

4. Να ελέγχετε τακτικά την κόρνα του μηχανήματος. Είναι το πιο απλό αλλά και το πιο απαραίτητο αξεσουάρ. Μας βγάζει από την δύσκολη θέση σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις.

5. Τα νέα μοντέλα μηχανημάτων έχουν απαραίτητα και ζώνη ασφαλείας δυο σημείων. Να την φοράτε εφαρμοστά. Σε περίπτωση ανατροπής του μηχανήματος θα σας κρατήσει μέσα στο κουβούκλιο για να μην βρεθείτε κάτω από το μηχάνημα.

6. Να φοράτε κράνος. Οι πτώσεις μικροαντικειμένων κατά την μετακίνηση των φορτίων είναι πιθανή. Ακόμη και ένα μικρό μεταλλικό αντικείμενο αν σας χτυπήσει από 4 μέτρα ύψος θα είναι στην καλύτερη περίπτωση μια δυσάρεστη εμπειρία.

7. Μην αφήνετε να περνάνε η να στέκονται άνθρωποι κάτω από τα ανυψωμένα πιρούνια. Ούτε καν δίπλα. Οποιοσδήποτε λάθος χειρισμός μπορεί να προκαλέσει εκτός από υλικές ζημιές και τραυματισμούς.

8. Όταν παρκάρετε το μηχάνημα φροντίστε τα πιρούνια να είναι πάντα στο έδαφος. Μην τα αφήνεται ποτέ ψηλά. Στο ύψος των ματιών ενός ανθρώπου δεν φαίνονται σχεδόν καθόλου. Ελλοχεύει κίνδυνος τραυματισμού των ατόμων που κινούνται γύρω από το μηχάνημα.

9. Όταν κινήστε με το μηχάνημα χωρίς φορτίο τα πιρούνια πρέπει να είναι 10-12 εκατοστά από το έδαφος.

10. Όταν οδηγείτε σε απότομη κλίση το φορτίο πρέπει να βρίσκεται πάντα στην ανηφορική πλευρά. Όταν κατεβαίνετε την κλίση να οδηγείτε με την όπισθεν για να είναι το φορτίο από την επάνω πλευρά και όσο γίνεται πιο χαμηλά στο έδαφος.

11. Μην πλησιάζετε πολύ από πίσω άτομα η αλλά οχήματα αν δεν είστε σίγουροι ότι έχουν αντιληφτεί την παρουσία σας.

12. Η απροσεξία προκαλεί ατυχήματα. Θυσιάστε λίγο περισσότερο χρόνο για να τελειώσετε αυτό που κάνετε με ασφάλεια.

Καμία δουλειά και κανένα εμπόρευμα δεν μπορεί να συγκριθεί με την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής. Κρατείστε τους εαυτούς σας και τους γύρω σας ασφαλείς.


Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση του περιεχομένου αυτής της ιστοσελίδας χωρίς την έγγραφη άδεια της IME Forklifts.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Δεσμευόμαστε να αναλύσουμε τις ανάγκες σας και να προτείνουμε την καταλληλότερη και συμφέρουσα λύση σε μεταχειρισμένα περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Η έναρξη της επιχείρησής μας έγινε το 1977 στην Γερμανία, με την ίδρυση της πρώτης εταιρείας μας στην Φρανκφούρτη και με αντικείμενο την εμπορία αποκλειστικά μεταχειρισμένων ανυψωτικών μηχανημάτων Linde.

Σήμερα, βρισκόμαστε σε θέση να καλύψουμε όλες τις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων για ανυψωτικά περονοφόρα μηχανήματα. Για οποιαδήποτε ερώτηση μη διστάστε να μας καλέστε στο τηλ +30 2310 633283